Superfoods: Avocado

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Superfoods: Avocado

De avocado: is het een echte superfood of niet?

De avocado is een heel veelzijdige vrucht voor in de keuken. Je kunt er werkelijk álle kanten mee op. Gesneden door de sla, als ingrediënt voor een heerlijke chocomousse of pudding of een uitgelezen basis voor een guacamole: de mogelijkheden zijn echt oneindig. We zouden er echt een receptenboek mee kunnen vullen. Eerlijk is eerlijk, zelf zijn we groot fan. Bovenal is een avocado gewoon lekker en … héél gezond!!! Jawel, een avocado heeft ook een paar nadelen. Daarover later meer. We beginnen eerst eens met al het positieve van deze bijzondere vrucht.

Deze keer in onze serie Superfoods: Avocado.

Wat is een avocado?

Een avocado is een vrucht, die de afgelopen tien jaar enorm aan populariteit heeft gewonnen. Was ie zo’n 10 jaar geleden nog nauwelijks in de schappen van de supermarkt te vinden, nu domineert de avocado zo’n beetje alle Instagram-feeds. En dat is niet voor niets. Een avocado zit boordevol gezonde vetten en kalium en is ook nog eens bijzonder om te zien. In sommige kringen wordt de avocado dan ook wel een ‘esthetische wonderpeer’ genoemd of gewoon een avocadopeer. Maar in de supermarkt vinden we inmiddels gewoon onder de naam avocado’s. De vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit daar aan de bomen. In veel Zuid-Amerikaanse en Mexicaanse gerechten vind je de avocado dan ook terug.

Een avocado wordt vaak als groente gegeten en is dan ook als groente opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

dame vegavoorjou.nl

Ook zo toe aan nieuwe inspiratie in de keuken? 

In ons nieuwste kookboek vind je tal van recepten met 100% natuurlijke ingrediënten (en dus ook met avocado’s).

Ik wil het kookboek

We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van de avocado op een rijtje.

Voordelen:

avocado
 1. Bevat extreem veel vitamines en mineralen
 2. Bevat veel GEZONDE vetten (vergelijkbaar met margarine, vette vis en noten)
 3. Bevat plantaardige eiwitten
 4. Helpt je lichaam om stoffen beter te kunnen opnemen
 5. Bevat veel vezels (die weer helpen bij een gezonde stoelgang)
 6. Heeft een ontstekingsremmende werking
 7. Helpt tegen acne en geeft de huid een gezonde glans (vandaar ook het gebruik van avocado’s in veel gezichtsverzorgingsproducten)
 8. Reguleert de bloedsuikerspiegel en helpt je zo om op een gezonde manier af te vallen
 9. Kan de kans op depressie verminderen
 10. Kan kanker helpen voorkomen
 11. Kan helpen bij het behandelen/voorkomen van chronische ziekte.

Nadelen:

 • Een avocado is pas echt lekker, wanneer ie rijp is. Het vraagt wat handigheid om een rijpe avocado te herkennen. Tegenwoordig zijn in de supermarkt ‘eetrijpe’ avocado’s te koop.
 • Avocado’s zijn relatief duur.
 • Het verbouwen van avocado’s betekent in veel Zuid-Amerikaanse landen dat grote stukken bos gekapt worden voor de aanleg van plantages.
 • Avocado’s vragen relatief veel water om te kunnen groeien, zo’n 70 liter. Maar……vergeleken met de hoeveelheid van 4000 liter (!) water die nodig is voor 1 steak, valt het voor de avocado nog wel mee.
 • Een avocado bevat een relatief hoog aantal calorieën: per 100 gram zo’n 160 kilocalorieën.

One avocado a day

…..keeps the doctor away. Een avocado is heel goed in te passen in je dagelijkse eetpatroon. Zo gebruiken wij een avocado voor bijv. smoothies, salades, op toast en natuurlijk in de guacamole. Wij gebruiken dit vaak als dip of maken hier een heerlijk toetje van. In onze kookboeken vind je tal van vega(n) gezonde en lekkere recepten waarin avocado’s worden gebruikt. Ook op zoek naar inspiratie in de keuken? Check dan hier onze aanbiedingen!

Tip: Snijd je de avocado in kleine blokjes of maak je er guacamole van? Dan kun je de avocado invriezen. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. Het is maximaal 8 maanden houdbaar.

Superfoods: Avocado?

Is de avocado inderdaad ‘super’ of niet? Wat ons betreft zeker wel! Vanwege de calorieën eet je de avocado bij voorkeur met mate. Maar verder, vooral doen. Met al zijn voordelen is de avocado gewoon vega(n) gezond en lekker!

Meer weten over Superfoods? Lees dan de andere artikelen in onze Superfoods-serie!

Schrijf je NU in!

En ontvang lekkere recepten, nieuws en speciale aanbiedingen van Vegavoorjou.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *