Superfoods: Chlorella

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Superfoods: Chlorella

Superfoods: Chlorella

Chlorella als superfood: is het waar of gewoon een mythe?

Veel mensen gebruiken deze alg dagelijks in tabletvorm, als poeder of verwerkt in andere supplementen. Net als spirulina wordt chlorella gebruikt vanwege een hoge dosis vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Chlorella is echter ook relatief duur en veel verkopers beweren dat het zelfs beschermend zou zijn tegen kanker en allerlei andere ziekten.

Maar is chlorella ook echt zo’n wondermiddel? Heeft het gebruik van chlorella ook bijwerkingen? En tenslotte de belangrijkste vraag, is chlorella nu gezond of ongezond?

Zoals we al eerder aangaven in ons artikel Superfoods: super of niet? is het sowieso altijd verstandig je te verdiepen in de achtergronden van een product. Is het biologisch of niet en kan de betreffende verkoper je er iets meer over vertellen? Waar komt het product vandaan? Is een product echt veilig voor gebruik door iedereen?

Dit keer in onze serie over Superfoods: Chlorella!

Wat is Chlorella?

Chlorella is een zoetwateralg, die vooral groeit in Zuidoost-Azie. Vanwege de grote hoeveelheid aan gezonde voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, vezels, mineralen en vitaminen wordt chlorella vaak verwerkt in medicijnen en voedingssupplementen. Met name de hoeveelheid vitamine C en bèta caroteen is erg hoog: beide gelden als anti-oxidanten. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen en schadelijke, onstabiele moleculen in ons lichaam worden geblokkeerd. Op basis daarvan wordt gedacht dat algen, zoals chlorella maar ook spirulina gezond zijn. Het zou vooral ons immuunsysteem een boost geven en detox eigenschappen hebben. Veel mensen slikken daarom chlorella als voedingssupplement. Vaak worden er aan deze supplementen nog andere voedingsstoffen toegevoegd, waardoor het niet alleen om pure chlorella gaat maar ook om andere vitamines en aminozuren.

Kijken we naar gedroogde chlorella, dan gelden de volgende voedingswaarden:

  • 45% eiwitten
  • 20% vet
  • 20% koolhydraten
  • 5% vezels
  • en 10% vitamines en mineralen
dame met boodschappen

Toe aan nieuwe inspiratie in de keuken en wil je echt aan de slag met een gezond voedingspatroon?

Bestel dan NU ons nieuwste kookboek met recepten op basis van 100% natuurlijke producten

Ik wil het kookboek

Gevaren superfoods en supplementen

Wat je als consument altijd in je achterhoofd moet houden als je overweegt superfoods te kopen, is dat er op het gebied van voeding geen wondermiddelen bestaan. Gezonde voeding vindt zijn basis in een gevarieerd dieet, voldoende beweging, weinig stress en een beperkte inname van suiker, ongezonde vetten en zout. Door van een bepaald voedingsmiddel heel veel te eten of te drinken, kun je nu eenmaal nooit dezelfde vitaminen en andere gezonde stoffen binnenkrijgen als wanneer je kiest voor een gevarieerde hoeveelheid aan andere voedingsmiddelen.

Daarbij zijn superfoods relatief prijzig en maken bedrijven flinke winsten, door deze producten te promoten op basis van zogenaamd wetenschappelijk onderzoek. En omdat er niets over in de wet staat, mogen ze ieder product ook een superfood noemen. Uiteindelijk worden deze ‘onderzoeken’ wel ontmaskerd, maar dan is het vaak al te laat. Een bepaald voedingsmiddel is dan al aangemerkt als zogenaamd superfood en grote bedrijven profiteren hiervan.

Superfoods zijn in veel gevallen niet eens zozeer ongezond, maar de gezondheidsvoordelen worden wel zwaar overdreven. Soms is zelfs sprake van gevaarlijke bijwerkingen of brengen ze in plaats van voordelen, alleen maar nadelen met zich mee, vooral wanneer je er teveel van inneemt.

Superfoods: Chlorella in poedervorm

Gezondheidsvoordelen van chlorella

Chlorella wordt dus op de markt gebracht als kankerbestrijdend. Ook wordt beweerd dat chlorella bacteriële infecties voorkomt, de bloeddruk verlaagt en het immuunsysteem versterkt. Chlorella verkoopt vooral zo goed vanwege de claim dat het kanker voorkomt. Het zou het lichaam reinigen van giften en zware metalen. Al dit onderzoek is echter niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Chlorella bevat zeker veel vitaminen en andere gezonde stoffen, maar het is niet zo dat chlorella op magische wijze kanker kan genezen.

Toch heeft chlorella wel degelijk gezondheidsvoordelen. Er zitten namelijk veel gezonde eiwitten in en het bevat een extreem hoge dosis aan vitaminen en mineralen. Vooral het eerder genoemde bèta caroteen vitamine C is heel gezond.

Op basis daarvan kun je chlorella dus toevoegen aan een gevarieerd en gezond dieet om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Doe dit echter wel gedoseerd, in bijvoorbeeld een smoothie of een glas water.

Gezondheidsnadelen

Net als de gezondheidsvoordelen worden ook de nadelen vaak overdreven, zoals te lezen valt op veel fora en websites. Wat wel klopt, is dat chlorella in sommige gevallen ook slecht kan zijn voor je gezondheid.

Zo is er een significant aantal mensen dat allergisch is voor chlorella of een allergie ervoor ontwikkelen. Ook is er een negatief verband gelegd tussen chlorella en astma en zijn er artsen die zeggen dat zwangere vrouwen geen chlorella zouden moeten gebruiken. De laatste twee uitspraken zijn echter speculaties, die nooit onderbouwd zijn door wetenschappelijk onderzoek. De hoeveelheid onderzoek naar chlorella is sowieso beperkt. En zo is ook nooit bewezen dat chlorella kanker voorkomt of zelfs geneest.

Super of niet?

Voor chlorella is het lastig om een eensluidend antwoord te geven op deze vraag. Er wordt heel veel gespeculeerd over chlorella en er is heel weinig over bewezen. Chlorella is in ieder geval niet heel ongezond en bevat genoeg goede voedingsstoffen om als supplement gebruikt te worden. Maar let op, veel van de gezondheidsvoordelen zijn pure speculaties. Met name de relatie met kanker is ongefundeerd.

Onthoud dat er geen wondermiddeltjes bestaan, ook niet als ze bestempeld worden als superfoods. Chlorella is gezond, maar gebruik het met verstand en mate.

Meer weten? Check dan hier onze andere artikelen!

Schrijf je NU in!

En ontvang lekkere recepten, nieuws en speciale aanbiedingen van Vegavoorjou

Bron: Is chlorella gezond? Gevaren en bijwerkingen | Mens en Gezondheid: Dieet (infonu.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *