Superfoods: de Gojibes

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

De gojibes groeit aan de Lycium barbarum-struik, die zo’n drie meter hoog kan worden. Niet alleen de besjes, maar ook de bast, stam, bladeren en wortels worden al duizenden jaren gebruikt voor de productie van medicijnen. Gojibessen zijn kleine, fel-oranje-rode, ovaalvormige bessen. Als we het in Nederland over gojibessen hebben, gaat het eigenlijk altijd over de gedroogde variant. Door het drogen kleuren de besjes naar een wat valiger kleur donkerrood en verschrompelen ze tot een kleiner formaat. Net als de welbekende rozijn.

De struik groeit in Azië en dan met name in China, maar ook in Korea, Japan en Vietnam. Inmiddels zijn gojibessen vrijwel in elke supermarkt verkrijgbaar. Maar wil je zeker weten dat je gojibessen van hoge kwaliteit koopt, ga dan bij voorkeur naar een duurzame of groene supermarkt, bijv. de Groene Passage in Rotterdam.

Deze keer in onze rubriek Superfoods: de Gojibes.

Zijn ze echt zo gezond?

Ja, dat zijn ze zeker.

Als je op zoek bent naar een nieuwe vrucht die je aan je gezonde eetpatroon kunt toevoegen, dan is de gojibes een uitstekende keuze.

Gojibessen zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze worden gelinkt aan vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde bloedsuikerspiegel, een verhoogde vruchtbaarheid en een versterking van het immuunsysteem. Daarbij wordt er wel vanuit uitgegaan dat de gojibessen regelmatig ‘met mate’ worden geconsumeerd.

Dat laatste is belangrijk. Bepaalde bronnen maken melding van gezondheidsklachten bij het gebruiken van een teveel aan gojibessen. Zeker is dat echter niet. En…..eigenlijk geldt voor ieder voedingsmiddel dat een teveel ervan niet goed voor je. Eet en drink altijd ‘met mate’.

En onthoud: geen enkele voeding kan een gevarieerd en gezond eetpatroon vervangen!

dame met boodschappen

Ook zin in nieuwe, heerlijke recepten met 100% natuurlijke ingrediënten?

Kies dan voor ons nieuwste kookboek, nu voor €25 euro!

JA, ik wil het kookboek!

Hoe smaken ze?

Gedroogde gojibessen zijn zoetig, licht friszuur, een beetje kruidig en hebben zelfs een kleine hint van zout. Het opvallendste aan de besjes is echter de structuur. Ze zijn chewy, heel licht en iets stugger dan je waarschijnlijk van gedroogd fruit gewend bent. Ze plakken goed aan elkaar en worden dan ook snel minder lekker wanneer je de zak volledig open laat staan. Sluit daarom het zakje waar ze in zitten goed af, zodat er geen lucht bij kan komen.

Feitjes over de gojibes:

  • De gojibes wordt al meer dan 2.000 jaar gebruikt als medicijn vanwege zijn geneeskrachtige werking.
  • In de traditionele Chinese geneeskunde worden gojibessen voor allerlei toepassingen gebruikt.
  • Er gaan verhalen rond over monniken in het Himalayagebergte die thee dronken van gojibessen om beter te kunnen mediteren en hun levensduur te verlengen.
  • Gojibessen worden ook wel wolfsbessen genoemd vanwege de lyciumplant waar zij aan groeien. ‘Lycium’ is namelijk afgeleid van het Griekse ‘lycos’, dat wolf betekent.
  • Gojibessen helpen om stress te verminderen.
  • Gojibessen helpen je om beter te slapen.
  • Gojibessen bevatten relatief veel antioxidanten, die weer helpen om vrije radicalen te bestrijden.

Zijn gojibessen een goede toevoeging aan ons dagelijks eetpatroon?

JA, dat zijn ze zeker! Deze kleine heerlijke besjes zijn supergezond en bevatten mega veel antioxidanten, die alleen maar positieve effecten hebben op ons lichaam. Daarbij zijn ze makkelijk toe te voegen aan ontbijt, lunch of dessert. Maar let op, alles met mate! Niets vervangt immers de veelheid aan voedingstoffen van een goed gevarieerd dieet met veel groente en fruit. Helaas ook gojibessen niet. Wel voorzien ze je van meer dan 20 soorten vitamines en mineralen, eiwitten en een goede dosis gezonde vezels. Daarom geven ook wij ze een welverdiende plek in ons dagelijks eetpatroon!

Meer weten over Superfoods in het algemeen? Check dan nu onze post ‘Superfoods – super of niet’.

Schrijf je NU in!

En ontvang nieuws, lekkere recepten en speciale aanbiedingen van Vegavoorjou.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *